Nová střecha divadla bude stát pětadvacet milionů – Karlovarská občanská alternativa

Nová střecha divadla bude stát pětadvacet milionů

Karlovy Vary – Až napotřetí se karlovarskému magistrátu podařilo vysoutěžit firmu, která by se měla ujmout opravy střechy a částečně i fasády na budově Karlovarského městského divadla.

„Termín pro podávání nabídek už skončil, ale výsledek zadávacího řízení ještě nebyl v radě města. Uchazeči byli tři, ale zhotovitele rada ještě nevybrala,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu města. Průtahy v tendru na výměnu střešní břidlicové krytiny divadla způsobil špatný odhad původní ceny, která se z dvanácti milionů vyšplhala na pětadvacet milionů. A zkrátila se i lhůta opravy. Místo letos na podzim začne na jaře příštího roku.

„Bude to hned, jak to dovolí klimatické podmínky,“ vysvětlil primátor Petr Kulhánek (KOA). Střecha se navíc bude opravovat za provozu divadla a práce musejí být skončeny na konci září. Město totiž na opravu žádá o dotaci z Integrovaného plánu rozvoje území a také ze státních zdrojů.

„Celkem to činí devadesát procent ceny, z městského rozpočtu tak bude hrazeno deset procent ceny,“ uvedl primátor Kulhánek. Výměna střechy a oprava fasády i podhledů budou probíhat za plného provozu divadla. Což bude náročné pro herce i vedení divadla. Podle primátora Kulhánka se město bude snažit dohodnout technologické přestávky v době, kdy by práce provoz divadla výrazně komplikovaly. Například při mezinárodní filmovém festivalu, který divadlo využívá jako jeden ze svých projekčních sálů. Naposledy se střecha opravovala při velké rekonstrukci divadla v letech 1997 až 1999 a tehdejší vedení města se dušovalo, že vydrží desítky let. Reklamaci ale město již uplatnit nemůže.

„Po zkušenostech se zárukami, které jsme se snažili už u divadla uplatnit, bychom neměli reklamaci střechy jak otevřít,“ upřesnil primátor Petr Kulhánek. Navíc firma, která střešní krytinu tehdy pokládala, už neexistuje.

Celý projekt náročné opravy divadla zahrnuje nejen výměnu břidlicové střešní krytiny za novou, ale také další opravné práce na budově. Část střechy bude zateplena, některé prvky čeká obnova. Drobné opravy se dotknou i omítky a štuků na plášti divadla a fasáda dostane nový nátěr.

Karlovarský deník 5.12.2017
Foto: Ilustrační foto